Sekretariat Regionalny KSOW Województwa Małopolskiego już po raz piaty przygotowuje stoisko Województwa Małopolskiego w ramach „wyspy polskiej” w trakcie Międzynarodowych Targów Rolno-Spożywcze Grüne Woche w Berlinie. Odbywać będą się one od 16 do 25 stycznia 2015 r.
Targi Grüne Woche są jedną z największych imprez prezentujących lokalne produkty tradycyjne ze wszystkich krajów Europy i innych zakątków świata.

Jednymi z największych skarbów Małopolski są niezwykłe produkty, których tajemnice wytwarzania oraz uprawy przekazywane są od stuleci z pokolenia na pokolenie – tymi słowami rozpoczyna się wydany już jakiś czas temu zbiór pięknie ilustrowanych opowiadań pt. „Piękny Jaś z Doliny Dunajca”. Został on poświęcony produktom regionalnym z naszego województwa, a dedykowany jest najmłodszym Małopolanom, by poznali kulinarne skarby jakimi może poszczycić się nasze województwo. Książkowe wydanie doczekało się audiobooka, którego premiera będzie miała miejsce już 7 grudnia, podczas Kiermaszu POmysłów KapitaLnych.

28 listopada 2014 r. zapraszamy na spotkanie informacyjne dotyczące regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Małopolsce. Będzie to okazja do zapoznania się z zasadami funkcjonowania sieci, a także z korzyściami wynikającymi z uzyskania członkostwa.

Do grona przysmaków uznanych za wyjątkowe dziedzictwo kulinarne Małopolski dołączyć może 8 kolejnych produktów. To efekt obrad Rady ds. Produktów Tradycyjnych i Dziedzictwa Kulinarnego pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka. Wnioski małopolskich producentów trafią teraz do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Redykiem, czyli zejściem owiec z hal rozpoczął się w niedzielę 5 października w Leśnicy-Groniu tradycyjny „Zwyk bacowski”. To impreza, w której miejscowi gazdowie wzięli udział w zmaganiach o tytuł Gazdy Roku 2014.

Od soboty do wtorku (27-30 września br.) na targach „Smaki Regionów” w Poznaniu trwała prawdziwa feta dla podniebienia. Tegoroczną edycję połączono z międzynarodowymi targami wyrobów spożywczych „Polagra-Food”. Nie mogło zabraknąć tam małopolskiego stoiska, które otrzymało wyróżnienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za prezentację w konkursie „Najciekawsza Promocja na Targach Smaki Regionów”.

27 września 2014 r. rozpoczęły się w Poznaniu targi Smaki Regionów, stanowiące największy pokaz produktów regionalnych i tradycyjnych w Polsce.

Ostatnia niedziela kalendarzowego lata upłynęła w Proszowicach pod znakiem zielononóżki i… małopolskich produktów regionalnych. Na IV już Małopolskim Festiwalu Polskiej Zielononóżki Kuropatwianej w Proszowicach była okazja do podziwiania najpiękniejszych okazów nie tylko tej rasy, ale tez innych odmian drobiu czy gołębi.

Zapraszamy do Poznania! Już od najbliższej soboty (27.09) do wtorku (30.09) wszyscy miłośnicy smacznej żywności będą mieli okazję wziąć udział w wielkiej uczcie, stanowiącej jedną z wielu atrakcji podczas poznańskich targów spożywczych.

Zachmurzone niebo w niedzielę, 21 września br., nie odstraszyło gości, którzy licznie przybyli do Kątów w gminie Iwkowa, aby wziąć udział w 14. Święcie Suszonej Śliwki. Imprezie towarzyszyły orkiestra dęta, występy kabaretowe oraz stoisko „Zasmakuj w Małopolsce”, na którym można było zakosztować regionalnych smakołyków wpisanych na listę unijną.