W ubiegłą niedzielę w Miasteczku Galicyjskim w Nowym Sączu odbyła się impreza pn. "Kociołek Galicyjski", która miała na celu przybliżenie kultury kulinarnej mieszkańców dawnej Galicji, czyli różnych rejonów Karpat.

Wszyscy, których Kociołek Galicyjski przyciągnął do Miasteczka Galicyjskiego, poznają m.in. smaki kuchni podhalańskiej, zagórzańskiej, łemkowskiej, lachowskiej, węgierskiej oraz słowackiej.

Dużą atrakcją był pokaz dawnej metody wędzenia wędlin prowadzony przez masarza ze wsi Krasne Potockie w gminie Chełmiec.

Stoisko „Zasmakuj w Małopolsce” było oblegane od samego rana, wszystkie dzieciaki czekały na spotkanie z Pięknym Jasiem!

Wśród wystawców nie zabrało również Kół Gospodyń Wiejskich, masarzy i cukierników oraz restauratorów serwujących dania kuchni regionalnej. Podczas Kociołka swoje wyroby zaprezentują także piekarze i producenci zdrowej żywności.