Gotowanie to frajda, przekonuje Piękny Jaś z Doliny Dunajca. A jeszcze większa, kiedy do kuchni wkraczają dzieci z rodzicami. Z tego względu nasz małopolski bohater przygotował niezwykłą publikację „W kuchni Pięknego Jasia. Książka kucharska dla dzieci i dorosłych inspirowana produktami regionalnymi z Małopolski".

Jedną z ważnych, może nawet najważniejszych cech przypisanych naturze ludzkiej jest umiejętność i chęć świętowania. Świętowaniu czasem towarzyszy podniosły nastrój, często radość ale przede wszystkim poczucie wspólnoty. Wspólne świętowanie łączy, bo radość lubi się udzielać, a życie bez świętowania stałoby się nieznośne.

Jakże nie ulec urokowi Małopolski, kiedy ona taka piękna i taka bogata! Zawsze najstrojniejsza i zawsze do wzięcia. Trochę zalotna, trochę tajemnicza, wiele obiecująca, a dająca jeszcze więcej. Smaczna. Smaki ma niepoliczone i niepowtarzalne, zdolne zaspokoić najwybredniejsze gusta, i przynieść wiele wspaniałych wrażeń, nawet tym, którzy są na diecie! Małopolska to niezwykła kraina piękna, pełna uroku, o bogatych tradycjach, wśród których każdy znajdzie coś dla siebie.

Katalog prezentuje ofertę wypoczynku w skategoryzowanych gospodarstwach agroturystycznych objętych projektem „Małopolska wieś pachnąca ziołami” realizowanym wg koncepcji Bożeny Srebro przez Sądecką Organizację Turystyczną na zlecenie Województwa Małopolskiego.

Konsumenci przy zakupach żywności coraz częściej poszukują produkltów sprawdzonych, dobrej jakości i znanego pochodzenia, często bez względu na cenę. Poszukiwanie konkretnych produtktów tworzy popyt na produkty rolne lub lub środki spożywcze posiadające rozpoznawalne pochodzenie geograficzne oraz oznaczenia gwarantujące ich wysoką jakość.

Małopolska to region niezwykle urozmaicony pod względem krajobrazowym, to ziemia o chlubnej przeszłości historycznej i przebogatym dorobku kulturowym. Wszystko to sprawia, że jest to obszar w sposób wyrazisty zaznaczający swoje miejsce na mapie współczesnej Europy.